Economia Rusiei

Fără să mă consider un specialist în economii naționale, cu atât mai puțin în economia Rusiei, încerc să jonglez cu câteva cifre:

PIB-ul Rusiei este 1.478,57 miliarde USD în 2020, anul pentru care avem cifre certe. O țară cu PIB similar, la o populație infinit mai mică este Spania, cu 1.280,46 miliarde USD pentru 2020. Dacă trecem la țările cu care ne place nouă să ne comparăm, atunci vă spun că Germania are un PIB de 3.367,56 miliarde Eur în 2020 (mai mult de dublu față de Rusia), iar Franța are 2.624,42 miliarde Eur.

Ca să ne punem și pe noi în context, România are un PIB de 248,72 miliarde USD.

Dar să mă întorc la Rusia. E o țară puternic dependentă de exportul de materii prime. A doua în lume la exportul de petrol și prima în lume la exportul de gaz. În mod evident, variația prețului acestor două materii prime influențează direct și nemijlocit PIB-ul rusesc. Mi se pare destul de clar că atunci când depinzi foarte mult de piețele vestice și ai un PIB cam ca media Uniunii Europene trebuie să ai grijă de clienții tăi. În momentul în care clienții tăi te supun unor sancțiuni care vor duce, fără nici un dubiu, la scăderea PIB-ului, deci la sărăcie, atunci e clar că nu poți susține un război îndelungat. Lucru care se vede în Ucraina.

Din ceea ce citesc, înțeleg și lucrez, PIB-ul European este clădit în mare parte pe valoare adăugată, inovare, inteligență, tehnologie, etc. Deci, regenerabil. PIB-ul Rusiei, în schimb, scade în două condiții: se termină materiile prime sau clienții nu mai vor să cumpere. În acest moment, toate premisele pentru a doua condiție sunt îndeplinite. Suplimentar, Rusiei i se impun, suplimentar, alte sancțiuni care duc la scăderea celorlalte venituri, altele decât cele din materii prime.

Și da, poți spune că pentru război Rusia nu plătește bine soldații, le dă hrană expirată, etc. Dar sunt avioane care cad, tancuri care se strică, etc. Toate astea trebuie înlocuite dacă vrei să duci războiul mai departe, și astea costă bani. Bani care se cam termină, deci și tehnologia de război se cam termină. Îmi doresc să am dreptate.