5 indicatori de sănătate a firmei

Sunt 5 indicatori de sănătate ai firmei pe care vi-i propun în continuare. Sunt precum indicatorii de sănătate ai unei persoane, atunci când mergeți la medic să vă faceți analizele. În funcție de valorile acestor indicatori, puteți ști în ce parte să trageți de volan. La finalul acestui articol vă indic și un fișier pe care-l puteți descărca din magazin.

1. Indicatorii de lichiditate

Indicatorii de lichiditate sunt de fapt trei, care sunt printre cei mai importanți din cei 5 indicatori de sănătate ai firmei. Acești indicatori de lichiditate arată, de fapt, capacitatea firmei de a-și achita datoriile în diverse stadii. În primul rând analizează dacă are suficient cash pentru plata datoriilor, în al doilea rând dacă are cash și marfă, iar, în al treilea și ultimul rând, dacă are cash, marfă și semifabricare vandabile care pot acoperi plata datoriilor.

2. Indicatorii de rentabilitate

Indicatorii de rentabilitate arată care sunt componentele eficiente din cadrul firmei, structurate pe cele trei tipuri de resurse: capital, echipamente și salariați. La fiecare dintre cele trei tipuri de rentabilități aveți valoarea optimă pentru a ști dacă firma este sănătoasă sau nu.

3. Indicatorii de îndatorare

Indicatorii de îndatorare sunt preluați din indicatorii de rentabilitate a capitalurilor, la care se adaugă indicatorul de efect de levier. Acesta este un indicator de o importanță deosebită în cazul în care firma vrea să se împrumute. Arată dacă creditul are un efect pozitiv asupra firmei (efect de levier) sau, dimpotrivă, creditul va avea efect negativ asupra firmei (efect de măciucă).

4. Indicatorii de cash

Indicatorii de cash sunt importanți din perspectiva costului banilor, de a ști cât cash generează cifra de afaceri și care este capitalul disponibil (capitalul de lucru la un moment dat). Sfatul consultantului este să urmăriți permanent cash-ul aflat la clienți (adică clienți care n-au plătit, egal dacă sunt în termen sau nu) și cash-ul blocat (în depozit, în investiții, etc.) pentru că este cash cu risc și afectează sănătatea firmei.

5. EBITDA

Ultimul dintre acești indicatori de sănătate ai firmei este EBITDA. Acesta este un indicator care este pe buzele tuturor și este un indicator foarte simplu de calculat, dacă aveți acces la informațiile financiare ale companiei. Acronimul acestui indicatori înseamnă Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation. În diverse lucrări care țin de bibliografia de specialitate puteți avea Accruals (venituri în avans) în loc de Amortisation. Diferența dintre Depreciation și Amortisation este că prima se referă la deprecierea (amortizarea, cum îi spunem noi) a mijloacelor fixe și a doua se referă la deprecierea morală a licențelor, softurilor, etc.

În fișierul alăturat aveți formule și explicații pentru toți indicatorii explicați mai sus.

Succes în business!