Costul capitalului propriu

Costul capitalului propriu este mai mare (paradoxal) decât al creditului. Explicații pe îndelete: se consideră, fals, că banii care fac parte din capitalul social propriu sunt puși de acționari la dispoziția firmei cu titlu gratuit și pe termen nelimitat. Fals, repet. Toți cei care am investit în firme (proprii sau ale altora, irelevant) am investit ca să primim mai mulți bani. Mai mulți decât la bancă. Și din acest motiv banii proprii sunt mai valoroși (să folosim acest cuvânt) decât banii altora.

Evident, nu există o metodă simplă și clară de a determina care este procentul costului capitalului propriu. Puteți să vă gândiți la costul creditului și să adăugați o marjă.

La ce folosește costul capitalului propriu? În primul rând, pentru a determina eficiența firmei. Dacă firma are costuri interne subdimensionate, greșit calculate, atunci va vinde la prețuri care sunt sub costurile reale. În acest caz, va pierde bani.

În al doilea rând, pentru a estima impactul unei eventuale creditări. Rata dobânzii trebuie să fie mai mică decât eficiența capitalurilor actuale, pentru ca firma să poată să crească. Dacă rata dobânzii este mai mare decât eficiența capitalurilor, atunci firma va munci, preponderent, pentru bancă, să poată să plătească creditul intergral plus dobânda.

Așadar, calculați-vă sau estimați-vă costurile capitalului propriu ca să aveți succes în business!