Ce înseamnă BVC

Ce înseamnă BVC? Înseamnă Buget de Venituri și Cheltuieli. Arată ce-ți planifici ca venituri și ce-ți planifici ca cheltuieli pe viitor, pe o perioadă de timp (zi, săptămână, lună, trimestru, semestru, an – nu glumesc, poate fi făcut și zilnic).

Explicații

Din definiția de mai sus înțelegem mai multe lucruri:

  1. Bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) este instrument pentru planificare, pentru viitor, pentru luarea deciziilor, pentru comerț, pentru business, pentru a face bani. Viitorul este nesigur și imprevizibil, mai ales în timpurile astea.
  2. Bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) are două părți:
    1. partea de venituri – veniturile vin de la clienți, sunt nesigure, greu controlabile; clientul care plătește este sigur doar în momentul în care sunt banii în cont;
    2. partea de cheltuieli – care sunt sigure, au scadențe, dar sunt mai controlabile decât veniturile (în sensul că te poți decide dacă-ți asumi o cheltuială sau nu).
  3. Ce nu apare în titlu, dar este important de știut și pus în calcul în BVC, sunt investițiile.
  4. Din primele trei rezultă nevoia de scenarii, de tip “ce se întâmplă dacă?” – scad veniturile, cresc cheltuielile, ce impact au asupra firmei? Voi putea susține investițiile? Voi putea susține firma?

Deja vă dați seama din cele 4 elemente de mai sus că BVC nu înseamnă doar scrierea unor cifre într-un Excel (asta e foarte simplu), ci gândirea acestor cifre, astfel încât afacerea din spatele cifrelor să funcționeze corect.

De asemenea, în vremurile de azi, nu poți să iei bugetul de venituri și cheltuieli de anul trecut, să-l înmulțești cu un procent (+5%, să zicem) și să conchidem că putem adopta bugetul pentru anul următor. BVC-ul trebuie să fie o muncă destul de temeinică, analizată și asumată.

Concluzii

Ca să întocmești corect un Buget de Venituri și Cheltuieli, îți recomand două fișiere:

  1. Fișierul de plan de afaceri – gratuit
  2. Cursul de Controlling – plătit

Cred că ați înțeles ce este și ce înseamnă BVC, cum se construiește el și la ce ne este util. În esență, ne e util ca să facem bani.

Vă doresc succes în business în 2022!