Contabilitate

Contabilitate este denumirea activității care analizează, numără, socotește tot ceea ce a făcut firma într-o perioadă de timp (o lună, un trimestru, un semestru, un an). Contabilitatea are la bază un sistem de conturi. Contul este o reprezentare codificată în cifre a unui loc unde pot fi bani. Astfel, avem un cont pentru bancă, un alt cont pentru casă, un cont pentru salariați, altul pentru amortizare, de regulă câte unul pentru fiecare cheltuială și câte unul pentru fiecare venit. Fiecare cont are două părți: credit și debit. Una dintre părți arată că în acel cont intră bani, cealaltă arată că din acel cont ies bani. (spre exemplu, dacă cumpărați tablă, scade contul de bancă, cel de bani cash și crește contul de tablă. Când dați tabla în folosință să faceți produse, scade contul de tablă și crește contul de semifabricate).

Sistemul de contabilitate are două paliere mari: activul și pasivul. Activul arată ce am (terenuri, hale de producție, licențe, produse, bani). Pasivul arată de unde am bani ca să am ce am (bani proprii sau bani de la alții).

Întregul sistem de contabilitate este gândit pe logica echilibrului: pasivul trebuie să fie egal cu activul; iar la conturi, debitul trebuie să fie egal cu creditul. Contabilitatea are niște chei de control care arată greșelile; un fel de poliție internă a companiei

Sistemul de contabilitate a fost gândit de un matematician italian, Luca Paccioli, care, prin anul 1494 a scris o carte „Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita” în care detaliază sistemul de contabilitate. Ce a gândit acolo Paccioli a fost preluat în contabilitatea modernă și complicat astfel încât să răspundă cerințelor.

P. S. Paccioli, de fapt, este cunoscut pentru un concept foarte important în matematică, în arhitectură și în viață. Acest concept este raportul de aur. Raportul de aur este reprezentarea înțelepciunii, forței și frumuseții.

Cuvântul anterior a fost Cheltuială. Cuvântul următor va fi Contribuție (de acoperire) .

Vă doresc succes în business.