Cash Flow / fluxul de numerar

Cash Flow / Fluxul de numerar înseamnă modul în care managerul își imaginează că vor evolua banii lui într-o anumită perioadă de timp.

Spus astfel, vă dați seama că acest instrument este deosebit de important pentru conducerea unei firme: să știi ce bani îți vin și când, ce plăți poți să face și când, care sunt plăți obligatorii și care sunt plăți care mai pot fi întârziate (nu e frumos, dar câteodată este sănătos).

Sfatul consultantului este să luați în calcul câteva elemente importante: plățile obligatorii (furnizori esențiali, salarii, taxe) și plățile bancare (rate și dobânzi). Prin evidențierea cinstită a tuturor intrărilor și, mai ales, a ieșirilor de numerar, puteți evidenția corect sursele de pierdere și necesarul de creditare (suplimentară).

Cash flow / Fluxul de numerar se crează sub formă tabelară, pe coloană se pun ieșirile (că așa e în viață, întâi dai) și apoi intrările (că așa e în viață, primești după aia!) iar, ceea ce rezultă la final este disponibilul de numerar. Modul de calcul este disponibil aici.

Partea frumoasă, cea cu evidențierea surselor de pierdere, cu actualizarea fluxului de numerar, cu analiza investițiilor, abia de aici începe.

Cuvântul anterior a fost capitalul. Cuvântul (expresia) următor (următoare) va fi Ceteris Paribus.

Succes în business!