Capitalul

Capitalul reprezintă, contabilicește vorbind, suma de bani pe care o firmă o are ca să-și cumpere ce are nevoie pentru producție și / sau servicii.

Capitalul poate fi propriu sau împrumutat.

Denumirea de capital propriu este eronată, din punctul meu de vedere, pentru că firma nu are nici un fel de capital, tot capitalul firmei este aport al altor entități: persoane fizice, firme, etc. Greșit se consideră că acest capital propriu este pus la dispoziția firmei pe termen nelimitat și cu titlu gratuit. De fapt, persoanele (fizice sau juridice) care contribuie la capitalul unei firme, contribuie în ideea unui venit ulterior, deci capitalul trebuie să fie purtător de costuri. De asemenea, este foarte posibil ca o persoană fizică sau juridică să decidă retragerea capitalului personal din firma cu pricina, deci capitalul nu este pe termen nelimitat.

Capitalul împrumutat (sau capital atras) este capital care vine de la bănci. Acesta este, evident, încărcat cu costuri bancare și poate fi folosit în firmă pentru diverse perioade.

Există și capitalurile fondurilor de risc, care au un comportament mixt: fondul de risc devine acționar la firma pe care o sprijină, deci, din acest punct de vedere, este capital propriu. În același timp însă, fondul de risc se gândește la o retragere într-un viitor previzibil și cu venituri ulterioare, deci, din acest punct de vedere este capital atras.

Cuvântul anterior a fost cantitate de break even

Cuvântul următor va fi cash flow