Managementul financiar nu e chineză

Managementul financiar nu e chineză. Dacă vi se pare că e chineză, atunci trebuie să vă explicați termenii simplu și clar. Nu veți deveni specialiști în management financiar, dar vă veți înțelege compania; banii care curg prin firmă sunt ca sângele de care are corpul nevoie să trăiască.

Faptul că managementul financiar vi se pare un mister, nu e neapărat o întâmplare. De multe ori, finanțiștii întrețin acest mister asupra meseriei lor pentru a intimida outsiderii. Dar lucrurile nu sunt atât de complicate pe cât par, nici în cazul managementului financiar, nici în cazul calculației de costuri.

Vă uitați la termeni precum cash flow, rată internă de rentabilitate, procente, indicatori financiari și vă întrebați, poate, cum și când veți stăpâni acești termeni. O să încerc să demitizez acești termeni, fără să renunț la precizie și exactitate, dar voi folosi cuvinte omenești, care să vă arate că nici managementul financiar nu e chineză, nici calculația de costuri.

În acest scop, voi începe prin a publica un dicționar de controlling, voi începe prin a publica cuvintele cu litera A: Active, Activitate, Amortizare, Anuitate.

Cu litera B vin cuvintele Bancă, Benchmarking, Balanced Scorecard, Buget.

Cu litera C sunt cuvintele: Calculația de cost, Cantitate (de break even), Capital, Cash, Ceteris Paribus, Cheltuială, Contabilitate, Contribuție (de acoperire), Controlling, Cost, Credit

Succes în business!