Managementul financiar și calculația de costuri – de ce?

Managementul financiar și calculația de costuri sunt baza strategiei oricărei companii. Pot managerii să se ocupe de aceste două chestiuni? Pot, evident. Se ocupă? De multe ori nu, lasă totul în seama contabililor.

Strategia se referă la viitor, se referă la ce vei face, ori contabilitatea nu e instrument de previziune. Contabilitatea măsoară și analizează lucruri care s-au întâmplat. Sunt bază pentru previzionare, sigur, dar cifrele din contabilitate trebuie băgate în alt malaxor care să dea cifre pentru viitor. Acest malaxor se numește controlling și are două componente: managementul financiar și calculația de costuri. Practic, diferența dintre contabilitate și controlling este momentul prezent.

Contabilitatea este din trecut până azi, e sigură (pentru că lucrurile au avut loc), oferă, așadar, date certe.

Controlling-ul, cu cele două componente ale sale, pornește de azi către viitor. Are un element puternic de nesiguranță (nu știm ce ne aduce viitorul). Pentru asta are nevoie de niște instrumente suplimentare (scenarii, analize de sensitivitate, planificare, etc.).

Incertitudinea viitorului generează și incertitudinea instrumentelor. Aceste instrumente vor da erori dacă nu sunt bine calibrate. Pot managerii să se ocupe de ele? În special managerii de companii mici, unde ei trebuie să facă toate treburile? La întrebarea asta, managerii trebuie să poată răspunde.

Succes în business!