Pericolele pentru firmele mici

Pericolele pentru firmele mici țin în principal de inflație. În ciuda a ceea ce ne spune primul ministru, avem inflație, și e mare. Se vede că toate costurile cresc. Firmele mari au niște buffere, își pot permite să nu crească (încă) prețul produselor la clienți, dar cele mai multe dintre firmele mici, nu au. Ele depind de ceea ce cumpără acum de pe piață, iar ceea ce cumpără acum influențează puternic ceea ce oferă la client. Posibil ca clienții să nu mai accepte, mai ales dacă este vorba despre măriri de prețuri / costuri, că și ei se confruntă cu inflație. În cazul în care sunt firme mici care fac export și dacă inflația nu este deja exportată în țara de destinație, este posibil ca exportul să se diminueze sau să se sisteze.

Da, inflația se exportă dintr-o țară în alta, suntem conectați global. Și se importă, evident.

Suplimentar, firmele mici nu-și permit să recruteze oameni care să plece; costurile sunt foarte mari să iei oameni, să-i pregătești și apoi ei să plece și să fii nevoit să cauți alții. (am făcut un studiu pentru o firmă, mare, e drept, 700 de angajați, și costurile erau enorme). Din ce văd, oferta de forță de muncă este extrem de firavă.

Există vreo soluție la pericolele pentru firmele mici? Da, există și se numește controlling. Are două componente: calculația de costuri și managementul financiar. Prin controlling puteți conduce firma mai bine și puteți să vă feriți de lovituri neprevăzute.