Comparația a două investiții

Comparația a două investiții apare foarte des în situația următoare: avem de ales între a folosi un echipament la mâna a doua (poate fi al nostru, dar necesită o reparație capitală, sau poate fi unul achiziționat) și un echipament nou. Evident, achiziția unui echipament la mâna a doua, sau reparația integrală a unuia propriu poate fi mai ieftină decât achiziția unui echipament complet nou. Pe de altă parte, echipamentul complet nou, mai scump, are garanție o perioadă de timp și consumabilele și modul de folosire sunt mai ieftine. De asemenea, la echipamentul nou și perioada de folosire este mai îndelungată. Pe de altă parte, dacă veți vrea să vindeți acum echipamentul vechi (să presupunem că este un echipament propriu care trebuie să fie recondiționat) veți obține un preț relativ decent pe el, în timp ce dacă-l mai folosiți nu-l veți mai putea vinde, va fi complet epuizat.  

Întrebarea este: ce alegem?

Comparația a două investiții, Exemplu:

Într-o fabrică există o mașină de debitat. A fost folosită destul de mult, este destul de uzată. Dacă firma ar vinde-o acum, ar obține 10.000 eur pe ea, are deja o ofertă. Costurile de folosire ale acestei mașini sunt cam de 15.000 eur pe an, incluzând aici și o medie a reparațiilor, inclusiv a timpilor ne-normați în care mașina de debitat stă. Ca să mai fie folosită încă aproximativ 3 ani este necesară o reparație capitală de 7.000 eur. Totuși, această reparație capitală nu va duce la scăderea costurilor anuale, menționate mai sus (cele de 15.000 eur). Dacă firma va vinde mașina de debitat veche după ce o va mai folosi trei ani poate obține pe ea maxim 3.000 eur (estimativ).

Evident, se poate achiziționa o mașină nouă de debitat. Costurile acestei mașini sunt de 60.000 eur, firma are acești bani. Mașina poate fi folosită fără nici un fel de probleme timp de 6 ani. Costurile de folosire ale acestei mașini sunt de 8.000 eur anual, toate reparațiile fiind realizate în garanție în acești 6 ani, iar mașina va putea fi folosită conform timpilor de normare.

Să vedem, așadar, ce înseamnă comparația acestor costuri:

 Mașina vecheMașina nouă
Costuri de folosire pentru trei ani45.00024.000
Reparația mașinii vechi7.000 
Pierdere de valoare după trei ani7.00030.000
Suma costurilor pe trei ani59.00054.000
Cost anual de folosire19.666,6718.000

Vă rog să luați în considerare aceste cifre doar ca exemplu. Este foarte posibil ca, în cazul cifrelor firmei voastre, comparația a două investiții să arate opțiunea de a păstra și de a continua lucrul cu mașina veche.

Exemple de mod de calcul al investițiilor găsiți în cursul de Managementul Investițiilor

Puteți vedea aici comparația costurilor și veniturilor a investițiilor.

Vă doresc succes în business!