Bani publici nu există. Bani publici vs. Bani privați.

Să începem brutal: bani publici nu există. Banii publici sunt bani privați care sunt strânși într-un cont public administrați de o entitate publică. Dacă citim această încercare de definiție, ne dăm seama că statul nu are banii lui. Statul nu generează bani. Statul primește bani de la noi, cei care muncim. Statul administrează o parte din banii noștri. Și, din păcate, dispune de ei cam cum îl taie capul, fără să ne întrebe.

Sigur, putem vorbi despre fatpul că statul nu e o entitate separată; ne reprezintă pe noi, i-am votat pe oamenii ăia și i-am mandatat să se ocupe de trebile publice atât timp cât noi ne ocupăm de trebile noastre private. Evident, așa e, dar chestiunea fundamentală rămâne: statul dispune de o parte din banii noștri fără să ne ceară părerea. Și cam indiferent de ce spunem noi, el o să facă așa cum crede el că e bine, sau după cum cer interesele celor aflați vremelnic în fruntea bucatelor. Cel mai bun exemplu îl reprezintă pensiile speciale.

În mod evident, statul, direct sau prin reprezentanți, n-a muncit alături de noi. N-a fost în spital, pe șantier, în fața calculatorului, pe tractor sau la volan. N-a fost, dar la un moment dat, vine și cere bani. Banii îi plătești vrând nevrând și apoi începi să te întrebi ce primești de la statul ăsta în schimbul banilor plătiți (indiferent că suntem antreprenori, angajați sau orice). Și vedem niște categorii de cheltuieli foarte vizibile, cel puțin prin ceea ce ne arată presa: pensiile speciale, ajutoare sociale (adică ne-munca), apoi pensiile cinstite și salariile proprii ale statului. La salariile proprii ale statului e o discuție separată, pentru că aici intră atât profesorii și medicii (oameni utili, chiar dacă nu folosiți îndeajuns) cât și administrația care este extrem de împovărătoare și care, deseori, se poartă urât cu principalul ei finanțator: contribuabilul.

Dincolo de impozitele și taxele directe pe care statul ni le cere fără nici o jenă, apar taxele indirecte, pe care le plătim fără să le vedem, spre exemplu acciza la benzină și TVA-ul. Statul preia o parte din bani din orice cumpărătură pe care o facem, cu toate că nu-l vedem punând marfa pe raft.

Și atunci apare o întrebare esențială: ce face statul cu banii noștri? Plătește contribuția la UE (nu scriu asta întâmplător) și primește la schimb bani ca să facă autostrăzi, spitale, căi ferate, școli și infrastructură, în general. Face statul așa ceva? Nu prea face. Autostrăzi nu prea, căi ferate cam deloc, spitalele le fac ONG-urile (cu bani privați, dar folosiți eficient). Dacă veți vrea să vă faceți analizele medicale, veți vedea că bugetul alocat analizelor se termină în primele minute ale primei zile ale lunii. Adică, dacă vreți analize medicale plătiți, că bani de la stat nu sunt, chiar dacă ați plătit asigurarea de sănătate. Unde s-au dus banii?

Dacă vreți să vedeți pe ce dă statul bani, aici aveți legea bugetului pentru 2021. Să țineți cont că sunt banii noștri, pentru că bani publici nu există.

Vă doresc succes în business!