Calculația costurilor parțiale

Calculația costurilor parțiale se concentrează pe calculul costurilor variabile din produs fără o repartizare a costurilor fixe.

Acest sistem are următoarele avantaje:

  1. Este simplu de calculat; suma costurilor variabile este dată de metoda de producție (ce materii prime și materiale intră în produs)
  2. Este un sistem flexibil (vezi mai sus); permite variații de cantități și de structură de produse fără a fi necesară refacerea calculelor de fiecare dată. De asemenea, prin faptul că sunt doar costuri parțiale, nu încarcă artificial un produs sau altul cu costuri nereale.
  3. Este simplu de urmărit prin prisma comparației planificat / realizat, pentru că știm materiile prime. Putem identifica astfel, foarte ușor, unde sunt depășirile de costuri variabile;
  4. Dacă sunt necesare reduceri de costuri, putem vedea care sunt echivalențele; în ce măsură înlocuirea unei materii prime scumpe cu una mai ieftină are impact asupra costului produsului și mai important, asupra calității (clienții s-au obișnuit cu un standard).

Dezavantajele sunt următoarele:

  1. Poate fi necesară o repartizare grosieră a costurilor fixe pe produse (sau tipuri de produse) pentru a putea calcula cantitatea de break even. Dar se pot face echivalențe între produse (1 covrig = 1,5 pateuri) și se calculează break even la produse echivalente; astfel se elimină acest dezavantaj. Echivalențele, însă, trebuie făcute cu mare atenție ca să fie corecte în viața reală; altfel dezavantajăm anumite produse în favoarea altora și putem lua decizii de management greșite.
  2. Poate fi folosită până la o anume dimensiune a companiei; dacă firma crește prea mult, este necesară o recalibrare; dar, la fel ca la punctul anterior, se pot face echivalențe între firme (puțin mai complicat) și se elimină acest dezavantaj.

Calculația costurilor parțiale este unul dintre cele două sisteme de calculație de costuri care, după cum vedeți se bazează pe separarea costurilor în fixe și variabile. Celălat sistem este calculația costurilor totale.

Pentru mai multe informații despre costuri, vă aștept aici

Succces în business!