Amortizarea

Unul dintre costurile care au un comportament special este amortizarea și asupra lui aș vrea să insist puțin. Vă invit să vedem slide-ul 21:

Ce este amortizarea

Aveți nevoie de un echipament. Cumpărați acest echipament care este util mai multor cicluri de producție, deci mai multor produse, eventual mai multor produse diferite. Veți utiliza acest echipament pentru o perioadă îndelungată, câțiva ani. Pe măsura folosirii lui, echipamentul se va uza. Uzura lui înseamnă că o parte din valoarea lui se va transfera asupra produsului / serviciului cu care este fabricat cu acest echipament; această componentă se va include în cost, apoi în preț, clientul va plăti prețul și firma va recupera această componentă. Componenta despre care vorbim se numește amortizare. Această valoare (împreună cu toate celelalte valori de la toate produsele care trec prin echipamentul amintit vor fi utilizate pentru a cumpăra un echipament noi când acesta se va fi uzat complet.

amortizarea

În sistemul românesc de contabilitate se pune deoparte o valoare echivalentă cu o fracțiune din valoarea echipamentului în fiecare an. Nu contează dacă echipamentul este folosit sau nu, și, dacă este folosit, nu contează câte produse trec prin el.

Amortizarea, așa cum ați citit mai sus, se comportă, în viața economică reală, diferit. Dacă trec puține produse prin echipamentul cu pricina, fiecărui produs îi va reveni o componentă mare din valoarea produsului. Dacă trec produse multe, atunci fiecăruia îi va reveni mai puțin și impactul asupra costurilor nu va fi foarte mare.

Ponderarea produselor cu timpul

Dacă avem un produs a pentru producerea căruia avem nevoie de 5 minute pe un echipament și un produs b pentru proucerea căruia avem nevoie de 10 minute, asta înseamnă că b=2a și așa vom lua în calcul la calcularea amortizării.

Așadar, valoarea echipamentului nu ar trebui să fie împărțită la timp, ci la numărul de produse. Totul ponderat cu timpul alocat fiecărui produs. Contează, deci, foarte mult timpul în care trece fiecare produs prin echipamentul cu pricina.

Amortizarea, așa cum am scris mai sus, este necesară pentru recuperarea valorii echipamentului în scopul achiziției unuia nou, atunci când acesta va fi uzat complet. Nu neapărat amortizat, un echipament amortizat este posibil să nu fie uzat și să se mai poată folosi. Dar, prin această metodă vom recupera valoarea pe care am investit-o în echipament. Ce este de făcut dacă echipamentul viitor este mai scump decât cel pe care-l exploatăm în prezent?

Soluția este o anticipare a evenimentelor și a costurilor pe care le va avea echipamentul viitor. Ulterior, stabilirea unei amortizări suplimentare, fictive, pe fiecare produs, astfel încât să avem valoarea estimată a unui echipament nou în viitor.

Problema este că această amortizare suplimentară, calculată, va încărca costul produsului, ceea ce va duce la creșterea prețului, deci trebuie să știți dacă piața acceptă sau nu. Suplimentar, conform legii contabilității din România, acestă amortizare calculată și încasată (dacă piața acceptă prețul) va fi văzută ca profit și impozitată. Deci acestă amortizare calculată va trebui astfel determinată încât să asigure valoarea echipamentului nou și plata suplimentara a impozitelor.

Pentru cursuri legate de controlling și calculația de costuri, vă aștept aici.

Vă doresc succes în business!