Ce face controlling-ul?

Scriem ce face controlling-ul, continuare din articolul trecut.

După ce a fost decis planul de activități comune, se trece la realizarea lor. Îndeplinirea activităților trebuie să fie condusă de un manager. Din partea controllerului, realizarea trebuie permanent urmărită pentru a atinge țintele propuse în planificare. Sistemul de controller are rol de accelerator, atunci când lucrurile nu se întâmplă cu viteza propusă.

Pentru a realiza activitățile se folosesc anumite instrumente de management de proiect, din care cel mai uzitat este diagrama GANTT. Nu vom intra acum în detaliile managementului de proiect, aceste lucruri vor face obiectul unui curs ulterior.

Controlling și control

Dar, pentru a urmări și controla realizarea activităților se folosește un instrument de controlling numit raportare. Rapoartele întocmite de controller trebuie să compare permanent starea planificată cu starea actuală. Vor analiza abaterile de parcurs și vor propună acțiuni corective, cu scopul atingerii țintelor propuse. Controllerul nu va propune niciodată măsuri tehnice (schimbarea unui material cu altul, schimbarea procesului de fabricație, etc.); de asemenea, controllerul nu are în vedere niciodată măsuri punitive. Singurul lui scop este atingerea țintelor în termenele prevăzute.

De asemenea, controllerul se asigură că toate activitățile realizate sunt coerente și unitare. Să nu existe contradicție între ele și nici suprapuneri de sarcini.

ce face controlling-ul

Toate aceste activități ale controllerului sunt sprijin, coordonare și integrare prin controlling.

Controlling și management

Există, în ultima vreme, noi modele de management, modele la care trebuie să adaptăm sistemele de controlling – vezi slide-ul 9 din fișierul de slide-uri. Trebuie să existe o simbioză perfectă între sistemul de management și sistemul de controlling, altfel lucrurile n-or să funcționeze. Nu se poate ca managerul să viseze un sistem modern de management, ancorat în anul 2021 (agile, sociocracy, holocracy, etc.) și sistemul de controlling să fie ancorat în anii ´50 și să ceară raportarea bugetelor la fiecare lună (nu că raportarea lunară a bugetelor ar fi ceva rău). Tot ce spun este că cele două sisteme (controlling și management) trebuie să se completeze reciproc pentru că trebuie să fie un feedback permanent între cele două.

Dacă sistemele de management și de controlling sunt coerente unul cu celălalt, atunci există o claritate strategică a drumului companiei; există o viziune strategică clară și toți oamenii știu în ce direcție trebuie să meargă compania.

Dacă există claritate strategică, viziune strategică, atunci și organizarea internă este construită conform acestei viziuni și nu există contradicții între ceea ce se întâmplă în interior. Orice contradicție interioară generează pagube foarte mari în cadrul companiei, doar și pentru simplul fapt că resursele firmei nu sunt folosite cum trebuie.

Pentru a afla mai mult despre ce face controlling-ul și calculația de costuri, vă invit să descărcați fișierul de slide-uri și manualul.