Investiții mari nu înseamnă mereu costuri mari

Investiții mari nu înseamnă mereu costuri mari. Poți să cumperi un echipament mai scump, dar pe care-l folosești mai mult timp și cu costuri de utilizare mai scăzute. Pe unitatea de timp sau pe unitatea de produs, echipamentul scump în aparență, poate avea costuri mult mai scăzute.

Imaginați-vă că aveți de achiziționat un cuptor cu 10.000 de lei și altul cu 30.000 de lei. Sigur, prima opțiune ar fi cel de 10.000. Dar, dacă aflați că cel de 30.000 are garanție un timp de 4 ori mai lung decât cel de 10.000, se pune altfel problema. Iarăși, dacă aflați că pentru o oră de funcționare cuptorul mai scump consumă doar 75% gaz (sau curent) față de cel ieftin, ați mai pus o cărămidă de încredere. Și dacă aflați că în cuptorul scump puteți face cu 25% mai mulți covrigi decât în cel ieftin, deja începeți să vă gândiți de unde să faceți rost de bani.

Când analizezi o investiție, trebuie să o analizezi din toate punctele de vedere. Sigur, nimeni nu poate prevedea viitorul. O investiție înseamnă o perioadă îndelungată de timp în care multe chestii se pot întâmpla. Asta generează nesiguranță. Nu știu ce va fi, să mă păzesc. Viitorul este nesigur. Mai ales în timpurile astea care se schimbă cu o viteză incredibilă (egal că e virus, sau nu).

De aceea, este important ca investițiile noastre să genereze valoare repede. Să se poată recupera rapid (să se amortizeze). Ar trebui ca perioada de recuperare de business (perioada internă) să fie mai mică decât cea pe care mi-o permite legea. Sigur, asta înseamnă presiune pe costuri (vezi articolul anterior), ceea ce înseamnă presiune pe preț. Dar, dacă piața acceptă (prețul) atunci pot să-mi recuperez valoarea echipamentului mai repede.

Încercați să vă gândiți la toate elementele atunci când faceți o investiție. Investiții mari nu înseamnă mereu costuri mari. Vă pun la dispoziție toate instrumentele necesare.  Punteți-mi întrebări în comentarii sau pe e-mail înainte sau după ce achizționați fișierele (și chiar dacă n-aveți de gând să cumpărați nimic de la mine), vă stau la dispoziție în orice moment.

Succes în business!