Ce mă aștept să se întâmple mai departe

Ce mă aștept să se întâmple mai departe, dacă ne gândim la criza care a început?

Chestiuni publice

Mă aștept ca, într-o primă fază, inflația să urce spectaculos. Sunt „bani din elicopter” care vin peste economie. Acești bani care nu au acoperire în bunuri și servicii de nici un fel. Vor fi credite ieftine, garantate de stat, ajutoare de șomaj pentru profesii liberale pe baza unei declarații pe propria răspundere, amânare la plată pentru credite. Toate astea vor duce la bani în piață, ceea ce va duce la inflație.

Inflația înseamnă sărăcie. De aceea, oamenii nu-și vor mai permite standardul de viață pe care-l aveau până în februarie. Firmele care nu vor vinde bunurile și serviciile pe care (încă) le produc, vor proceda la concedieri. Deci, șomajul va fi al doilea punct al crizei. (până aici e teorie economică de bază, apud Phillips). Posibil ca atunci, inflația să se reducă. Vor apărea diverse măsuri fiscale și financiare care vor reduce cantitatea de bani.

Chestiuni de business privat

În paralel, mă aștept ca mici afaceri care au fost închise să nu se mai deschidă (mici restaurante, frizerii, etc.). Asta înseamnă că niște oameni și-au pierdut veniturile; și-au evaporat economiile. Acești oameni se vor alătura celor din șomaj (chiar dacă ei nu sunt tehnic șomeri). Dacă sunt și niște datorii nestinse anterior, asta va genera o jenă de cash flow pentru reluarea activității. Asta înseamnă scăderea concurenței și concentrarea ofertei în mâna unor jucători mari.

Mă aștept ca și business-urile mari să aibă probleme. Marii producători de mobilă, spre exemplu, să nu mai aibă clienți. Lumea nu va mai avea bani de canapele. Sau, posibil să aibă expuneri mari pe anumiți clienți sau furnizori care au dispărut între timp. Asta va genera mai probleme de cash flow care nu vor fi acoperite de bancă; termenele de recuperare se vor extinde la infinit. Aceste business-uri mari cu probleme vor fi nevoite să restrângă activitatea; să facă tăieri de costuri; vor fi, așadar, generatoare de șomeri.

Pe scurt, așadar, ce mă aștept să se întâmple mai departe? Mă aștept la inflație, șomaj, business-uri închise.

Cum trecem peste chestia asta? Cu afaceri cu valoare adăugată mare. Cum facem asta? În articolul viitor.