Analiza cheltuielilor din BVC

Analiza cheltuielilor din BVC este importantă pentru a stabili veniturile. Scriam în articolul anterior că știm cheltuielile. Le știm, dar trebuie să avem o evidență a lor pe două mari categorii:

Cheltuieli fixe: salarii, chirii, utilități, etc. Sunt cheltuieli care nu se modifică de la o lună la alta în funcție de numărul de clienți . Este foarte important să le știm. Practic, sunt acele cheltuieli pe care le plătim așa cum răsare soarele.

Cheltuieli variabile: materie primă, ambalaje, materii adiționale, etc., acele cheltuieli care sunt puternic dependente de clienți. Practic, sunt acele cheltuieli care ar fi 0 dacă nu am avea nici un client. Aceste cheltuieli trebuie să fie analizate pe bucată și pe total. Pe total înseamnă pe toate bucățile și pe toate sortimentele (dacă aveți mai multe sortimente).

Cheltuielile totale sunt suma celor două tipuri de cheltuieli. Practic, avem niște cheltuieli care pleacă de la o anumită valoare (dată de valoarea costurilor fixe) și cresc cu viteza cu care cresc cheltuielile variabile. (există o diferență semantică între cheltuieli și costuri, dar n-o vom detalia).

Mai jos aveți un grafic al costurilor, în funcție de cum sunt ele.

Știu că pare complicat, dar nu este deloc (se va complica pe parcurs). Uitați-vă la grafic și la explicațiile fiecărei linii roșii, în timp ce citiți explicațiile fiecărei categorii de costuri.

De ce este important să le diferențiem astfel: pentru că atunci când avem variații ale producției, costurile nu vor crește și nu vor descrește în aceeași proporție. Trebuie să știm foarte clar cât ne va costa fiecare produs pe care-l facem în plus sau în minus și care este impactul asupra costurilor totale ale firmei. Spre exemplu, o creștere a producției de 100% nu va duce la o dublare a costurilor (costurile fixe, dacă vor crește, nu se vor dubla).

După analiza cheltuielilor din BVC, trecem la venituri.

Succes în business!