Bugetul de venituri și cheltuieli

Bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) este o balanță între ceea ce câștigi și ceea ce trebuie să cheltuiești ca să câștigi. Are două părți, așa cum îi spune și numele: partea de venituri și partea de cheltuieli. Corect ar fi fost ca prima să fi fost partea de cheltuieli. Întâi plătim bani, apoi obținem bani. Așa e de când lumea, așa este și în cazul ăsta. Toată problema este dată de faptul că veniturile trebuie să fie mai mari decât cheltuielile. De ce este asta o problemă?

Cheltuielile sunt previzibile și sigure, veniturile sunt imprevizibile și nesigure. Altfel spus, putem estima cu destulă precizie cât și când vom cheltui bani, dar este destul de dificil să știm când și de la cine vom încasa primii bani. De aici primul dezechilibru pentru bugetul de venituri și cheltuieli

Cheltuielile sunt primele, veniturile vin ulterior. Altfel spus, cheltuielile trebuie făcute, ceea ce va genera inițial o pierdere în buget. Veniturile vin ulterior, după ce infrastructura (nu contează care) va fi realizată, iar veniturile, așa cum am spus, sunt nesigure. De aici al doilea dezechilibru.

Cheltuielile au valori aproape certe (date de piață, de furnizori, etc.) în timp ce necesarul de venituri trebuie calculat cu formule care par complicate.  De aici al treilea dezechilibru pentru buget.

Așadar, partea complicată rezidă din următoarele: cheltuieli sigure (ca timp și valoare), venituri incerte în toate felurile; cheltuieli pe care le avem, venituri pe care trebuie să le calculăm.

Bugetul de venituri și cheltuieli este elementul central al planului de afaceri. Un plan de afaceri gratuit poate fi descărcat de aici.

Acestea fiind zise, vom trece la treabă în articolul următor.

Succes în business!