Teoria ca teoria, dar practica ne omoară

Teoria wageledgrowth spune că dacă vei crește salariile la bugetari (acolo ai impact legislativ imediat), aceștia vor începe să cumpere mai mult. Dacă ei cumpără chestii, atunci fabricile vor produce mai mult. Dacă fabricile vor produce mai mult, atunci vor avea mai mulți bani, ceea ce înseamnă că vor putea face investiții. Dacă vor face investiții, vor produce mai mult și vor plăti mai bine angajații. Investițiile și plata crescută a angajaților se vor întoarce în economie; angajații vor putea cumpăra mai mult, fabricile vor produce mai mult, etc. Teoria a fost aplicată în România.

De fapt, bugetarii au primit mai mulți bani. Fabricile nu au putut ține pasul cu creșterea producției pe măsura creșterii veniturilor bugetarilor . Investițiile nu se fac peste noapte, sunt anumite perioade) și atunci, această creștere s-a revărsat în prețuri și în importuri . Inflație, așa se numește fenomenul economic de creștere a prețurilor. Cum alte venituri n-au crescut și investițiile nu s-au realizat peste noapte, sumele cheltuite pe creșteri de salarii bugetare nu s-au întors la buget sub formă de impozite. Bugetul a sărăcit, așadar.

Suplimentar, sunt inițiative legislative care pun presiune și pe salariile din zona privată (ex. obligativitatea de minim 3.000 de lei salariu lunar pentru firmele de construcții) . Acest lucru ceea ce lasă și mai puțini bani pentru investiții.

Profesional, sunt curios de pașii care urmează. Personal, sunt îngrozit.