Cash flow pentru management

Cash flow-ul este esențial pentru management. Firma există și funcționează atât timp cât are cash pentru a realiza plățile (furnizori, salariați, stat). De aceea, nivelul cash flow-ului pentru fiecare săptămână (pentru fiecare zi, chiar) este esențial pentru manager. El trebuie să știe, cu destulă precizie care sunt plățile și veniturile prognozate la nivelul unui trimestru (cel puțin, dar pentru o perioadă mai mare scade nivelul preciziei). De aceea recomand un trimestru.

Fizic, cash flow-ul se prezintă ca un tabel, cu intrări și ieșiri. Rezultatul algebric, așa cum scriam într-un articol anterior, îl reprezintă generarea de cash pe perioada cu pricina. Rezultatul fiecărei zile (cu plus sau cu minus) se va reporta pentru ziua următoare. Dacă este cu plus începem ziua cu zâmbete. Dacă este cu minus, atunci cineva trebuie să finanțeze deficitul de cash. Poate fi o banca, sau poate fi proprietarul sau managerul. Dacă nu are cine să finanțeze un deficit previzionat de cash, atunci trebuie să amânați anumite plăți. Nu-i frumos, dar dacă n-aveți bani, posibil să găsiți înțelegere pentru o perioadă scurtă.

cash flow
cash flow

Acesta este un model de tabel de cash flow pentru management pe care fiecare manager trebuie să-l aibă în față în fiecare dimineață.

Important este ca tabelul să fie suficient de simplu cât să-l puteți înțelege dintr-o privire (două, cel mult) dar să fie suficient de complicat ca să cuprindă tot ce aveți în companie.

Dacă aveți mai multe activități în firmă, care au plăți și venituri independente, sfatul meu este să vă faceți câte un cash flow pentru fiecare dintre ele. Astfel veți ști ce eficiență are fiecare activitate. Dacă una dintre activități e pe minus și altele pe plus, veți ști cu precizie ce activități finanțează activitatea cu cash negativ. 

Într-un articol viitor prezint importanța calculației de costuri în cash flow

Vă doresc succes în business!