Cash flow

Cash flow (fluxul de numerar) este suma algebrică a intrărilor și ieșirilor de bani dintr-o perioadă (ex. o săptămână). Cash flow-ul reprezintă un indicator central și esențial pentru management.

Intrările în cash

Intrările sunt următoarele (evident, listă incompletă):

  1. Cifra de afaceri, adică veniturile firmei, cele pe care le obține din activitatea de zi cu zi, cea pentru care s-a înființat
  2. Vânzări de active (dacă firma a avut un echipament de care nu mai are nevoie și l-a vândut)
  3. Credite

În mod evident, veniturile nu sunt constante pe nici o perioadă. Pot fi zile, săptămâni sau luni în care firma face o cifră de afaceri considerabilă, și zile în care nu. De asemenea, pot fi perioade în care firma vinde din active în ideea de a cumpăra altele noi, sau pur și simplu pentru că nu mai are nevoie. Asta nu înseamnă că firma va vinde permanent acele active, veniturile cu pricina apar o singură dată în cash flow. Același lucru se aplică și creditelor, firma nu va lua permanent credite, ci va urmări ca achiziția de credit să-i ușureze activitatea, prin efectul de levier (vom vorbi despre indicatori într-un articol ulterior). 

Ieșirile de cash

Ieșirile sunt următoarele (listă incompletă):

  1. Achiziția de materii prime și alte materiale necesare pentru realizarea cifrei de afaceri, exprimate în bani. Atenție, nu consumul de materii prime, ci achiziția. Dacă ai cumpărat la un moment dat lemn de 100.000 lei ca să faci scaune, atunci achiziția apare în cash, banii ăia s-au cheltuit. În contabilitate vor apărea ca fiind blocați în lemn și recuperați pe măsură ce lemnul se transformă în scaune și scaunele se vând. Este eronat ca valoarea de 100.000 lei să apară în cash în părți mici, pe măsură ce lemnul se consumă și scaunele se fabrică, pentru că banii ăia, real, s-au dat o singură dată, toți.
  2. Costurile cu salariile și taxele la stat pentru salarii – astea apar cu o anumită regularitate lunară și, pe anumite perioade, ca valori fixe
  3. Costurile de funcționare – birotică, apă, cafea, mici sau mari reparații, etc.
  4. Costurile cu subcontractările – dacă aveți subcontractate contabilitatea, curățenia, consultanța, etc. Unele pot fi regulare, altele nu.
  5. Investițiile – care apar ca urmare a unei decizii strategice (vezi articolul despre strategie).

Amortizarea

Amortizarea nu face parte din cahs flow. Motivul este următorul: atunci când ați făcut o investiție, ați cheltuit o sumă de bani. Pe măsură ce investiția lucrează și se realizează produse cu investiția cu pricina, o parte din costul produsului o reprezintă amortizarea. Toate componente costului se vor plăti, amortizarea nu (ați plătit atunci când ați făcut investiția). Amortizarea se colectează (în orice fel) și vă stă la dispoziție pentru investiții viitoare.

Despre metoda directă și indirectă pentru calculul de cash flow, într-un articol viitor.

Vă doresc succes în business!