Ce este firma?

Firma este un sistem unitar de pe urma căruia toată lumea trebuie să câștige bani. Când zic „toată lumea” înțeleg, real, toată lumea: proprietarii (în primul rând), angajații, furnizorii, clienții, statul (într-o economie normală, statul trebuie să fie un partener cinstit de afaceri, nu un dușman imprevizibil cum e al nostru).

Teoria

Teoria economică zice că sunt trei factori de producție: munca (care primește salariul), natura (care primește chirie sau amortizare) și capitalul (care primește dobândă). De fapt, mai este unul, deseori neglijat, dar este primul cel care trebuie să câștige bani: proprietarul, antreprenorul, cel care pune la un loc primii trei factori de producție pentru ca el să câștige bani. Prin acest lucru, antreprenorul își asumă un risc care trebuie recompensat. Recompensa acestui risc de numește dividend sau profit (dividendul rezultă din profit). 

Așadar, atunci când creați o firmă, trebuie să vă gândiți, în primul rând, la felul în care firma va câștiga bani. Dacă va câștiga firma, veți câștiga și Dvs. (chiar dacă sunteți două entități complet diferite, și banii firmei sunt banii firmei și banii Dvs. sunt separați – o să scriu un articol separat pe tema asta).

Practica

Eu sunt practician: contrar ideilor de management clasice, vă recomand să nu pierdeți foarte mult timp cu planificarea: lumea se schimbă mai repede decât puteți să planificați. Dacă aveți o idee de afacere, faceți repede un prototip, testați-o pe câțiva oameni care s-ar potrivi drept clienți, apoi începeți să o vindeți. Dacă rezultatele apar rapid, atunci satisfacția va fi foarte mare și vă va încuraja să continuați. Dacă nu apar, atunci nu pierdeți bani mulți și vă puteți reorienta rapid.

Firma este, în același timp, un sistem de producție (trebuie să facă bani) dar și un sistem social (trebuie să aveți grijă de angajații Dvs.) . Dacă sunt corect constituite, cele două sisteme se vor potența unul pe celălalt.

Despre cum să păstrați echilibrul și, în general, cum să conduceți o firmă, în articolul următor.

Succes în business!